Pianoles

De Piano is ongeacht leeftijd een prachtig tijdloos instrument met oneindig veel mogelijkheden. In de soms overvolle agenda’s van kinderen kan het leren bespelen van de piano juist dat ene moment van rust creëren. Kinderen begeleid ik door de muzikale ontdekkingsreis van het pianospel, waarbij ik de muzikale verbeelding stimuleer. Aandacht voor een goede basistechniek, de technieken van het ambacht, voor goed  pianospel is hierbinnen vanzelfsprekend van belang.

Luna

Ik observeer, analyseer en biedt lesinhouden aan die zijn afgestemd op de persoonlijke situatie van elk kind. Het uitgangspunt van mijn pianolessen aan volwassenen is de individuele wens van de cursist. Systematisch werken aan klassiek of eigen repertoire, samenspel, improviseren of het leren begeleiden van eigen of andermans stem behoren tot de mogelijkheden. 

Kinderen die bij mij in Oudelande pianoles willen volgen krijgen daar veel voor terug. Naast het wekelijkse moment van tijd voor jezelf, leren kinderen wanneer ze bij mij pianoles volgen te werken aan de ontwikkeling van hun eigen expressieve, motorische en cognitief mentale vaardigheden. In de periode dat kinderen Piano leren spelen ontwikkelen ze naast expressieve en interpretatieve vaardigheden ook… De motorische vaardigheid, op het juiste moment de pianotoets aanslaan. De cognitieve vaardigheid het leren lezen, interpreteren en reproduceren van klank vanuit het notenschrift. De verbeeldende vaardigheid het leren improviseren.

Feikje & Bram

Je hoort vaak mensen vertellen dat het leren bespelen van een muziekinstrument kinderen slim maakt…mits dit op pedagogisch en didactisch verantwoorde wijze gebeurd…is dat ook zo! De hersenen worden vanuit wetenschappelijk oogpunt gezien als een spier, een spier die gelijk aan sportbeoefening ontwikkeld en verterkt kan worden. De grote verscheidenheid aan het tegelijkertijd leren en kunnen toepassen van kennis en vaardigheden ontwikkeld, verrijkt en vergroot de hersenactiviteit het vermogen van de hersenen. Binnen deze wetenschappelijke verantwoording over de gevolgen van het piano leren spelen zou je bijna vergeten dat piano spelen ongeacht leeftijd vooral ook erg leuk is.

Piano leren spelen is  leuk om te doen en is niet gebonden aan leeftijd.  Ook als u nooit bent toegekomen aan het leren bespelen van de piano of in het verleden wellicht ontmoedigd bent geraakt. Ik zou willen adviseren…probeer het nog een keer. Bent u na het lezen van deze informatie geïnteresseerd geraakt, neem contact op.

Hans Braakmann